Sunday, January 3, 2016

KUAH KACANG DAL

KALAU rajin buat roti canai atau puri, mesti rajin juga buat kuah dal. Selain dari kuah kari, kuah dal juga perlengkap hidangan-hidangan diatas.

Seperti di restoren-restoren mamak selalunya kuah ini yang akan dihidangkan bila kita order roti puri.

Terpulang pada selera masing-masing boleh dibuat pekat atau cair dengan hanya menambah atau mengurangkan kentang atau kacang dal.

Kuah dal yang tidak habis boleh disimpan didalam peti ais dan bila nak guna just reheat. Dan kalau nak simpan lebih lama boleh juga disimpan didalam freezer. 




KUAH DAL (BroZam)

Bhn2nya:

1 cawan kacang dal
3 cawan air
3 biji kentang saiz kecil - dipotong dadu
1/2 st serbuk kunyit
3 biji cili hijau - dipotong
sayur campur - saya ambil lebih lobak
minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya

Bahan B

1in halia - dimayang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 tangkai daun kari
1 sb rempah campur (kulit kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang dll)
1 st biji sawi

Cara2nya:

- Rebus kacang dal dalam periuk. Bila mendidih masukkan serbuk kunyit. Kacau.
- Apabila kacang dal dah agak empuk, masukkan kentang. Rebus semua sampai empuk
- Kemudian masukkan cili padi. Kecilkan api.
- Didalam kuali lain, panaskan minyak.
- Tumis semua bahan A sehingga layu dan naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan dal tadi.
- Tambah garam dan gula secukupnya.

Hidangkan segera, yo!!









No comments:

Post a Comment