Thursday, January 7, 2016

KERABU TAUGEH DAN KACANG PANJANG

JENGOK-jengok dalam peti ais tengok ada taugeh dan kacang panjang. 

Taugeh ni actually plan asal nak buat char kuey tiow tapi terasa cam malasssss je harini. Pastu kacang panjang ni lebih dari buat ayam masak merah ala Thai semalam.

Satu lauk dah siap - siakap masam manis. So pikir punya pikir since tiada sayur lagi saya decided buat kerabu sodap gak ni.





KERABU TAUGEH DAN KACANG PANJANG (BroZam)

Bhn2nya:

1 mangkuk kacang panjang - dipotong pendek-pendek 
1 mangkuk taugeh 
5 biji cili padi
1 labu bawang besar
3 sb kelapa parut - boleh juga guna kelapa kering (descicated coconut) 
1 sb kerisik kelapa
1/2in belacan - dibakar
Sedikit garam

Cara2nya:

- Untuk mencelur sayur, mula-mula panaskan air dalam periuk sampai mengelegak. Tutup api dan masukkan kacang panjang dan taugeh. Kacau dan tengok bila kacang panjang tukar warna hijau terang boleh lah angkat dan toskan air.
- Belacan, bawang dan cili padi ditumbuk kasar.
- Campurkan ke dalam sayur-sayur tadi
- Satukan dengan kelapa parut dan kerisik. Gaul hingga sebati.
- Tambah garam dan rasa. Jika rasa kurang boleh tambah lagi sampai puas hati.

That's all, yo!













No comments:

Post a Comment